چرا فیزیوتراپی بعد از جراحی ستون فقرات؟
فیزیوتراپی نقش مهمی در کاهش درد پس از جراحیهای ارتوپدی، از جمله جراحی ستون فقرات ایفا میکند. به طور کلی ورزش و فیزیوتراپی رایجترین روشهای درمانی مکمل برای افراد مبتلا به کمر درد هستند. این روشها برای بیمارانی که جراحی داشته اند و همچنین بیمارانی که با روشهای درمانی غیر جراحی تحت درمان هستند توسط پزشکان تجویز و توصیه میشوند. البته در برخی از موارد مانند وجود تومور یا شکستگی در کمر، انجام فیزیوتراپی با محدودیت مواجه میشود. به همین دلیل به منظور پیشگیری از بروز مشکلات آتی، به بیماران توصیه میشود پیش از مراجعه برای فیزیوتراپی بعد از عمل ستون فقرات، با پزشک خود مشورت کنند.
قرار گرفتن تحت نظارت یک فیزیوتراپیست و انجام ورزشها و فیزیوتراپی ستون فقرات باعث میشود تا بیمار به جراحی مجدد احتیاج پیدا نکند.
به طور خلاصه مهمتریم مزایای انجام فیزیوتراپی ستون فقرات بویژه فیزیوتراپی بعد از جراحی ستون فقرات عبارتند از:
- کاهش درد
- کاهش دوران نقاهت پس از بیماری
- تسریع روند بهبودی
- کاهش احتمال نیاز به جراحی مجدد
کاربرد فیزیوتراپی در درمان آسیب های ستون فقرات
معمولا به بیماران توصیه میشود پیش از اقدام برای هرگونه جراحی باز یا بسته ستون فقرات، تحت درمانهای فیزیوتراپی ستون فقرات قرار بگیرند. در بسیاری از موارد مشکلات ستون فقرات و دیسک کمر با فیزیوتراپی و ورزشهای تخصصی مانند فیزیوتراپی فتق دیسک کمر برطرف میشوند و نیازی به انجام جراحی نخواهد بود. در مواردی نیز مشکلات ستون فقرات با فیزیوتراپی بهبود مییابد و با انجام جراحی کمتر تهاجمی مشکل ستون فقرات برطرف میشود. در بعضی از موارد نیز به تشخیص پزشک و پس از طی دوره کامل فیزیوتراپی و توانبخشی نیز بیمار به جراحی باز ستون فقرات نیاز خواهد داشت.
در این موارد نیز بیمار پیش از انجام عمل ستون فقرات و به منظور آماده سازی برای جراحی، بهتر است تحت درمان فیزیوتراپی قرار بگیرد. انجام فیزیوتراپی پیش از جراحی ستون فقرات شانس موفقیت آمیز بودن جراحی را تا حد زیادی افزایش میدهد.
زمان انجام فیزیوتراپی بعد از عمل ستون فقرات
فیزیوتراپی بعد از عمل ستون فقرات معمولا بین ۴ تا ۶ هفته بعد از جراحی کمر آغاز میشود. البته، در صورت وجود هرگونه عوارض شدید پس از جراحی، مانند عفونت یا خونریزی شدید یا درد کمر بعد از جراحی وجود داشته باشد، باید درمان فیزیوتراپی را کمی دیرتر آغاز کرد. همچنین، در صورتی که بیمار پس از عمل عوارض جدی نداشته باشد، میتوان درمان فیزیوتراپی را زودتر شروع کرد. زمان شروع دوره فیزیوتراپی پس از عمل ستون فقرات اهمیت زیادی دارد و باید با پزشک متخصص درباره آن مشورت کرد.
دوره درمانی فیزیوتراپی بعد از جراحی ستون فقرات بین ۳ تا ۶ هفته به طول میانجامد.
مراحل شروع دوره درمانی فیزیوتراپی ستون فقرات
معمولا اولین جلسه از دوره درمانی فیزیوتراپی ستون فقرات به ارزیابیهای اولیه وضعیت بیمار اختصاص مییابد.
مهمترین مراحل ارزیابی وضعیت بیمار عبارتند از:
- بررسی پرونده پزشکی و شرح حال بیمار: در این مرحله پرونده و مدارک پزشکی بیمار توسط فیزیوتراپیست کنترل شده و سوالات لازم از بیمار پرسیده میشود.
- بررسی قدرت بدنی بیمار: در اولین جلسه دوره درمانی وضعیت و قدرت عضلات توسط تراپیست بررسی میشود.
- بررسی دامنه حرکت: فیزیوتراپیست با بهره گیری از ابزارهای مختلف نسبت به بررسی دامنه حرکت ستون فقرات بیمار اقدام میکند.
- بررسی انعطافپذیری: انعطاف پذیری گروه عضلات بیمار دیگر موردی است که باید مورد ارزیابی قرار بگیرد.
- انجام تست عصب شناسی: تراپیست با انجام تست عصب شناسی واکنش تاندونهای عمیق را بررسی میکند.
- بررسی جای زخم: جای زخم بیمار یکی از مهمترین مواردی است که در جلسه اول کنترل میشود. در صورت عدم بهبود جای زخم جراحی ممکن است شروع دوره درمانی فیزیوتراپی ستون فقرات مدتی به تعویق بیفتد.
روشهای درمانی مورد استفاده در فیزیوتراپی بعد ار جراحی ستون فقرات
فیزیوتراپیستها روشهای درمانی متنوعی را برای کاهش عوارض جراحی ستون فقرات در توانبخشی بیمار انجام میدهند. برخی از متداولترین این روشها عبارتند از:
- ورزش درمانی: فیزیوتراپیستها حرکات ورزشی مخصوصی را متناسب با شرایط بیمار طراحی میکنند. انجام این حرکات ورزشی در بهبود وضعیت کمر و تسریع توانبخشی تاثیر زیادی دارد. هدف از طراحی حرکات ورزشی برای بیمار، تقویت ساختارهای اطراف ناحیهای است که تحت عمل جراحی قرار گرفته است.
- استفاده از الکتروتراپی: فیزیوتراپیستها برای کاهش درد بیماران پس از جراحی ستون فقرات از وسایل الکتریکی همچون دستگاه تحریک عصب از زیر پوست استفاده میکنند.
- لیزردرمانی: درمان با لیزر دیگر روش مورد استفاده در فیزیوتراپی بعد از جراحی ستون فقرات به شمار می رود. استفاده از این روش به منظور بهبود آسیبهای اسکلتی و ترمیم عضلات آسیب دیده انجام میشود.
- استعمال یخ: استفاده از کمپرس یخ در فیزیوتراپی برای کاهش درد بیمار نیز از جمله روشهای متداول تسکین درد محسوب میشود.
- استفاده از کمپرس گرم: استفاده از گرما روشی است که برای شل شدن عضلات و بهبود گردش خون توسط فیزیوتراپیستها مورد استفاده قرار میگیرد.
- ماساژ درمانی: استفاده از ماساژ در فیزیوتراپی بعد از جراحی ستون فقرات به منظور از بین بردن سفتی و اسکار در اطراف محل جراحی انجام میشود.
- استفاده از تکنیکهای دستی: روش یا تکنیکهای دستی توسط متخصصین فیزیوتراپی بعد از جراحی ستون فقرات جهت کاهش التهاب و اختلالات در تاندونها، عضلات، رباطها و مفاصل استفاده می شود.
آموزش شخصی در فیزیوتراپی بعد از جراحی ستون فقرات
یکی از اقدامات فیزیوتراپیستها برای کمک به بهبود بیماران پس از جراحی ستون فقرات، آموزش دادن به آنهاست. در این قسمت برخی از مهمترین توصیهها و آموزشها در فیزیوتراپی بعد از جراحی ستون فقرات را بیان میکنیم.
- توصیه در رابطه با پوشیدن بریس کمر: فیزیوتراپیست در رابطه با چگونگی و مدت زمان پوشیدن بریس کمر به بیماران آموزش می دهد. همچنین نحوه قرارگیری صحیح بریس توسط متخصص به بیمار آموزش داده خواهد شد.
- آموزش اقدامات لازم برای کاهش درد: فیزیوتراپیست اقداماتی را برای کاهش درد به بیماران آموزش خواهد داد. این اقدامات ممکن است شامل روش استفاده از کمپرس سرد و گرم، استفاده از ماساژور و یا حتی مصرف دارو باشد. متخصصان فیزیوتراپی ستون فقرات بعضا برای کاهش شدت درد بیمار داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی تجویز میکنند.
- آموزش اصلاح شیوه نشستن؛ ایستادن و فعالیتهای روزمره: فیزیوتراپیستها شیوه صحیح انجام حرکات روزمره را برای بهبود وضعیت فیزیکی بیمار به او آموزش می دهند.
نکاتی مهم برای دوره فیزیوتراپی بعد از جراحی ستون فقرات
- قبل از مراجعه به فیزیوتراپیست دربارهی زمان شروع دوره درمانی با پزشک خود مشورت کنید.
- انتخاب مرکز فیزیوتراپی معتبر و استاندارد برای طی دوره درمانی فیزیوتراپی بعد از عمل ستون فقرات بسیار مهم است.
- توصیههای فیزیوتراپیست را درباره شیوه نشستن، خوابیدن و حرکات روزمره جدی بگیرید.
- احساس درد خفیف و کشیدگی عضلات در هنگام ورزش کردن عادی است و نباید مانع انجام حرکات ورزشی شود. اما در صورت بروز درد شدید یا بی حسی در هنگام اجرای حرکات، حتما با فیزیوتراپیست خود مشورت کنید.
- از بلند کردن اجسام سنگین تا بهبودی کامل جدا خودداری کنید.
- از خم شدن مکرر به سمت جلو بپرهیزید.
- دوره درمانی خود را به صورت کامل طی کنید و از نیمه رها کردن آن بپرهیزید.
- انجام تمرینات به طور مرتب روند بهبودی شما را تا حد چشمگیری افزایش خواهد داد.
خدمات کلینیک آرنیکا برای فیزیوتراپی ستون فقرات
خدمات درمانی فیزیوتراپی پس از جراحی ستون فقرات از جمله خدماتی است که توسط کلینیک فیزیوتراپی آرنیکا در شهر اهواز ارائه میشود. این کلینیک تخصصی با بهرهگیری از به روزترین تجهیزات پزشکی و فیزیوتراپی دنیا و همچنین با همکاری با متخصصین باتجربه و ماهر در زمینه فیزیوتراپی، انواع روشهای نوین درمانی را به شهروندان محترم ارائه میدهد. برخی از خدمات این مرکز عبارتند از:
- الکتروتراپی
- لیزردرمانی
- تکینیکهای دستی
- مکانوتراپی
- ماساژ درمانی
- طب سوزنی
- درای نیدلینگ
برای دریافت نوبت آنلاین و همچنین دریافت مشاوره تلفنی رایگان کلیک کنید.
سوالات متداول
- فیزیوتراپی پس از جراحی ستون فقرات چه زمانی آغاز میشود؟
این زمان به شرایط بیمار بستگی دارد. اما معمولا بین ۴تا۶ هفته پس از انجام جراحی دوره درمانی فیزیوتراپی آغاز میشود.
- در چه مواردی انجام فیزیوتراپی ستون فقرات برای بیماری ممنوع است؟
در صورت وجود تومور و شگستگی به تشخیص پزشک انجام فیزیوتراپی تا زمان بهبودی کامل ممنوع است.
- آیا انجام فیزیوتراپی پیش از عمل ستون فقرات نیز لازم است؟
بله. انجام فیزیوتراپی پیش از جراحی ستون فقرات شانس موفقیت عمل را تا حد زیادی افزایش میدهد.
- چه درمانهایی در فیزیوتراپی بعد از جراحی ستون فقرات مورد استفاده قرار میگیرند؟
درمانهای دستی، ماساژ و ورزش درمانی از جمله روشهای مورد استفاده توسط فیزیوتراپیستها پس از جراحی ستون فقرات هستند.
- دوره فیزیوتراپی بعد از جراحی ستون فقرات چقدر طول میکشد؟
طول این دوره درمانی بین ۳ تا ۶ هفته است.
بدون دیدگاه