آرتروز و زانو درد
زانو بزرگترین و محکم ترین مفصل در بدن است که ساختار آن در انتهای تحتانی استخوان ران، انتهای فوقانی استخوان درشت نی و کشکک زانو تشکیل شده است. انتهای این سه استخوان با غضروف مفصلی که ماده لغزنده ای است، پوشیده شده است. این ماده لغزنده هنگام خم شدن و صاف کردن زانو، از مفاصل و استخوان ها محافظت می کند. همچنین مفصل زانو یک پوشش نازک به نام غشای سینوویال دارد. غشای سینوویال مایعی آزاد می کند که غضروف را چرب کرده و اصطکاک را کاهش می دهد.
شایع ترین شکل آرتروز، آرتروز زانو است. این نوع آرتروز، سبب تحلیل و ساییدگی مفاصل شده و اغلب در افراد بالای 50 سال بروز می کند. در آرتروز زانو، غضروف مفصل زانو به تدریج از بین می رود و با از بین رفتن غضروف ها، مفاصل فرسوده و خشن شده و فضای محافظ بین استخوان ها کاهش می یابد. این موضوع می تواند منجر به سایش استخوان بر روی استخوان دیگر شده و خارهای دردناک استخوان ایجاد کند. آرتروز و زانو درد معمولاً به آهستگی ایجاد می شود و دردی که ایجاد می کند با گذشت زمان تشدید می شود.
ورزش درمانی یا تمرین درمانی در فیزیوتراپی چیست؟
درمان زانودرد از طریق تمرینات ورزش زانو، از اصول پایه توانبخشی و فیزیوتراپی زانو است. ورزش درمانی، از فعالیت های بدنی در فیزیوتراپی برای جلوگیری و درمان بیماری ها و توانبخشی بیماران استفاده می کند.بسیاری از بیماری ها را می توان با استفاده از ورزش درمانی در فیزیوتراپی برطرف کرد و یا اینکه از پیشرفت آنها جلوگیری کرد.
از جمله این بیماری ها، بیماری های اسکلتی عضلانی هستند که شامل دردهای شانه، کمردرد، گردن درد، زانو درد و انواع آرتروزها از جمله آرتروز کمر، آرتروز زانو، آرتروز گردن، خشکی گردن و غیره می شوند. البته باید خاطر نشان کرد که ورزش درمانی درست و اصولی به جلوگیری از بیماری ها کمک می کند. همچنین از دیگر مزایای ورزش درمانی یا تمرین درمانی این است که می توان در کنار کنترل بیماری ها، استفاده از داروهای شیمیایی را کم کرد و به افزایش کیفیت زندگی کمک کرد.
ورزش درمانی در فیزیوتراپی در موارد زیر مفید می باشد:
- کمک به کاهش دردهای مفصل شانه بویژه در فیزیوتراپی شانه یخ زده
- کمک به کاهش دردهای مفصل آرنج ومچ دست
- کمک به کاهش دردهای مفصل ران
- کمک به کاهش دردهای مفصل زانودرد و درد پشت زانو
- کمک به کاهش دردهای مفصل مچ پا
- کمک به کاهش دردهای ناحیه کمری لگنی
- کمک به کاهش درد و انحراف ستون فقرات
- کمک به کاهش دردهای عضلات و رباطها
- کم کردن عوارض پس از جراحی های ارتوپدی
- جلوگیری و درمان پوکی استخوان
- پیشگیری از پیشرفت آرتروز مفاصل
- محافظت از سلامتی و جلوگیری از دردهای مفاصل و عضلات
- کمک به کاهش وزن بویژه در فیزیوتراپی لاغری و تناسب اندام
ورزش درمانی در فیزیوتراپی جهت کاهش وزن
درمان های بدون جراحی با کاهش وزن و استقامت ماهیچه ها شروع می شوند. هر یک کیلوگرم وزن اضافه میتواند ۲ کیلوگرم فشار روی زانو در حین انجام فعالیت ها ایجاد کند. افراد چاق ممکن است در سنین کم دچار بیماری آرتروز زانو و زانو درد شوند. استقامت ماهیچه یکی از موارد مهم در کاهش زانو درد و بیماری آرتروز زانو است. ماهیچه های اطراف مفصل زانو در حین فعالیت های روزمره و فعالیت های ورزشی به عنوان یک ضربه گیر برای زانو عمل می کنند. هر چه این ماهیچه ها قوی تر باشند فشارهای بیشتری را جذب می کنند. افزایش استقامت باعث کاهش فشار و کاهش علائم زانو درد می شود.
ورزش درمانی و تمرین درمانی در فیزیوتراپی دو مزیت مهم در درمان افسردگی دارد:
1- ورزش، دیدگاه منفی ای که مردم نسبت به داروهای ضد افسردگی دارند را ندارد و امری تشویق کننده نیز به حساب می آید
2- تاثیر ورزش برای کاهش افسردگی، زودتر از سایر اثرات آن مانند کم کردن وزن و سلامت قلب و عروق خود را نشان می دهد.
توصیه می شود که هر هفته 5 بار و هر بار به مدت 30 دقیقه ورزش های سبکی مانند پیاده روی و دوچرخه سواری انجام دهید یا اینکه 3 بار در هفته ورزش های هوازی سخت تر انجام دهید. البته نمی توان گفت که این اندازه ورزش کردن کافی است و بیشتر از این مقدار سودی ندارد. از سوی دیگر هنوز مشخص نیست که ورزش های بی هوازی مثل وزنه برداری هم مفید هستند یا نه.
فیزیوتراپی جهت درمان آرتروز زانو
آرتروز زانو درمان قطعی ندارد اما می توان با انجام دادن کارهایی مانند ورزش زانو، پیشرفت آن را آهسته تر کرد و درد را تسکین داد و به بهتر شدن عملکرد مفصل کمک کرد. اگر دارای اضافه وزن هستید یا اینکه چاق هستید، کم کردن وزن می تواند موثر باشد. در بیشتر موارد می توانید با استفاده از داروهای مسکن مانند استامینوفن یا ایبوپروفن و آسپرین درد را کاهش دهید اما یک روش درمانی وجود دارد که اشخاصی که به آرتروز ستون فقرات دچار هستند باید هر روز استفاده کنند. این روش، ورزش درمانی یا تمرین درمانی در فیزیوتراپی می باشد.
ورزشی که همیشگی باشد، ماهیچه ها را قوی می کند و انعطاف پذیری و حفظ تعادل بدن را بهتر می کند. ورزش درمانی نه تنها درد زانو و خشکی زانو ها را کاهش می دهد بلکه سلامت کلی فرد را نیز افزایش می دهد. علاوه بر آن تمرین درمانی مانند ابزاری مفید برای بهتر کردن خلق و خو و جلوگیری از بیماری های رایج در دوران پیری و درمان آرتروز زانو است.
جامعه طب سالمندی آمریکا در سال 2001 توصیه کرده است که ورزش باید به عنوان جزئی ثابت برای درمان آرتروز مخصوصا درمان آرتروز زانو افرادی که 65 ساله و بیشتر هستند باشد. همچنین بیان کرد که ورزش با شدت متوسط، علیرغم تصور بعضی از افراد، خطر آرتروز را زیاد نمی کند. البته به جز ورزش جهت درمان آرتروز زانو، ورزش های شدید یا شرکت در ورزش های رقابتی می تواند به بدتر شدن آرتروز منجر شود. مطالعات ثابت کرده اند که زنان سالمند می توانند با انجام دادن یک یا دو ساعت ورزش با شدت متوسط در هر هفته، به درمان درد زانو پرداخته و از درد آرتروز پیشگیری کنند.
اسپاسم عضلات، گرفتگی و انقباض غیرارادی عضلات است. این عارضه یکی از مؤلفههای درد و آسیبدیدگی گردن است که میتواند منجر به ابتلا به بیماریهای مختلفی شود. در برخی موارد، اسپاسم عضلات باعث ناراحتیهای جزئی شده که به صورت خودبهخود یا با انجام اقدامات درمانی متداول بهبود مییابد. در برخی موارد گرفتگی عضلات گردن میتواند نشانه بیماریهای خطرناک و پیشرونده باشد. اسپاسم یا گرفتگی عضلات اغلب با استفاده از یخ یا گرما، کشش آرام عضلات و تمرینات ورزشی در ناحیهای که دچار اسپاسم شده است درمان میشود.
عدم انجام ورزش درمانی و تمرین درمانی، می تواند مستقیما باعث آرتروز زانو شود. زیرا که عضلات جذب کننده ضربه مثل عضلات اطراف زانو، به مرور زمان از بین می روند و در نتیجه به آرتروز مبتلا می شوید. بهترین ورزش های مناسب جهت فیزیوتراپی زانو که به افراد مبتلا به آرتروز پیشنهاد می شود ورزش هایی است که انعطاف پذیری، قدرت عضلانی و استقامت را بیشتر می کنند.
برای هر شخصی باید برنامه ورزشی خاص او، برای درمان زانو درد با ورزش تنظیم شود تا از بدتر شدن آرتروز پیشگیری شود. بنابراین باید افراد متخصص در این زمینه مانند پزشکان متخصص ارتوپدی و فیزیوتراپیست ها این برنامه را تنظیم کنند. ورزش هایی که پزشک شما پیشنهاد می دهد و اینکه چه مقدار ورزش کنید و فاصله های زمانی بین دفعات ورزش چقدر باشد به موارد زیادی وابسته است. این موارد عبارتند از اینکه کدام یکی از مفاصل به آرتروز مبتلا هستند، مقدار درد در چه حدی است، آیا چاق هستید یا لاغر، و اینکه آیا به بیماری های دیگری نیز مبتلا هستید یا خیر؟
فیزیوتراپی زانو جهت درمان زانو درد
زانو یکی از مفاصل مهم و حساس بدن است. زانو درد از رایج ترین شکایت های افرادی است که به کلینیک های مختلف ارتوپدی برای درمان مراجعه می کنند. اگر چه بیشتر سالمندان و افراد میانسال به زانودرد مبتلا می شوند اما جوانان زیادی نیز از زانو درد رنج می برند و نیازمند فیزیوتراپی زانو هستند.همچنین برای کاهش درد زانو، پیاده روی در مکان های مسطح با کفش مناسب و هر روز به مدت نیم ساعت پیشنهاد می شود. واضح است که مواردی مانند کوهنوردی، بالا یا پایین رفتن از پله ها و پیاده روی در سراشیبی یا سربالایی زیان بار هستند.
اکثریت افراد تصور می کنند که زانو درد مشکلی است که با بالا رفتن سن به صورت طبیعی برای هر فردی پیش می آید و دوری از آن غیر ممکن است و غیر قابل درمان است. بنابراین فقط از داروهای تسکین دهنده درد برای درمان زانو درد استفاده می کنند. ولی تحقیقاتی که توسط پژوهشگران انجام شده است نشان می دهند که ورزش و فیزیوتراپی زانو یکی از مواردی است که می تواند باعث درمان آرتروز زانو شود و زانو درد را تسکین دهد، در حالیکه افراد کمی، برای درمان درد زانو خود ورزش درمانی زانو را به کار می برند.
افراد مبتلا به زانو درد باید ورزش و فعالیت بدنی خود را افزایش دهند. همه افراد از فایده ورزش اطلاع دارند. اما موضوعی که باعث نگرانی افراد می شود این است که انجام ورزش برای زانو درد باعث بوجود آوردن درد در مفاصل می شود و استراحت کردن، درد مفاصل را کم می کند. اگر به بیماران آگاهی های لازم داده نشود، می تواند این تصور را در افراد بوجود آورد که با ورزش برای تقویت زانو صدمه بیشتری به مفصل هایشان وارد می شود و بنابراین از ورزش کردن منصرف می شوند. در حالیکه، ورزش نکردن باعث صدمه دیدن مفاصل، ضعیف شدن عضلات، پوکی استخوان و خشکی مفاصل می شود.
عضلات قوی برای نگهداری از مفصل زانو و جلوگیری از ساییدگی مفصل ضروری می باشند. عضلات ضعیف خیلی زود خسته می شوند و باعث تغییر نحوه راه رفتن فرد می شوند که می تواند شروع زانو درد باشد. بیماری آرتروز زانو و ساییدگی مفصل زانو، بر روی استخوان ها، غضروف، عضلات و لیگامان ها تاثیر می گذارد. از بین این موارد، تقویت عضلات نسبت به بقیه آسان تر می باشد. ورزش منظم ماهیچه ها را تقویت می کند، به تسکین درد کمک می کند، کارکرد مفاصل را بهبود می بخشد و آنها را در مقابل صدمه دیدن بیشتر حفظ می کند.
ورزشهای زیادی هستند که پزشک متخصص برای تقویت عضلات و فیزیوتراپی زانو تجویز می کند و به ماهیچه ای که باید تقویت شود بستگی دارند. ورزش در هر مکانی که انجام شود از جمله کلاس ورزشی، جلسات فیزیوتراپی یا منزل می تواند در درمان زانو درد موثر باشد.
معمولا در ابتدای درمان زانو درد و درمان آرتروز زانو، ورزش های خاصی در تمرین درمانی فیزیوتراپی برای تقویت ماهیچه ها تجویز می شود که باید توسط فیزیوتراپیست انجام شوند. ولی پس از آن ورزش درمانی دیگری برای بیمار تجویز می شوند که خود فرد می تواند آنها را به صورت همیشگی انجام دهد. این ورزش ها ساده، در دسترس و با هزینه بسیار کم هستند وگرنه به آسانی کنار گذاشته می شوند.
راه های تسکین آرتروز و درمان زانو درد
اولین پیشنهادی که به شما برای کاهش درد زانو داده می شود، کم کردن وزن است تا فشار وارد بر زانو و احتمال آسیب دیدن غضروف و تاندون و رباط های زانو کمتر شود. از جمله ورزشهایی که برای تسکین و درمان درد زانو موثر هستند، شنا یا راه رفتن در آب می باشد و برعکس آن، ورزش هایی مانند فوتبال، تنیس، بدمینتون و بسکتبال موجب افزایش درد زانو می شوند.
پیاده روی یکی از بهترین ورزش هایی است که همه افراد می توانند به آسانی و در هر مکانی انجام دهند. پیاده روی می تواند همراه با مواردی مانند رفتن به پارک، خرید کردن، باغبانی، و بسیاری از کارهای روزمره دیگر انجام شود. اگر هر روز پیاده روی کنید، بدن شما کم کم سازگار می شود و فشار وارده بر بدن کاهش می یابد.
شنا نیز از جمله ورزش هایی است که برای سلامت زانو مفید است. راه رفتن در آب به تقویت عضلات زانو کمک می کند در حالیکه فشار کمی به زانو وارد می کند بنابرای برای درمان زانو درد و درمان آرتروز زانو مفید می باشد. علاوه بر ورزش و پیاده روی، ورزش های دیگری نیز وجود دارند که برای درمان زانو درد توسط پزشک پیشنهاد می شوند. پیش از انجام دادن ورزش های زانو از پزشک خود بخواهید تا شما را راهنمایی کند و حرکات ورزشی مناسب شما را تجویز کند.
شدت ورزش هایی که برای درمان زانو درد و درمان آرتروز زانو انجام می شوند نباید زیاد باشد زیرا که باعث خستگی بدن می شود. برای درمان زانو درد در تمرین درمانی، انجام 30 دقیقه ورزش در طول روز می تواند مفید باشد. می توان به جای اینکه یکبار به مدت 30 دقیقه ورزش کرد ، ورزش کردن را سه بار در روز و هر بار به مدت 10 دقیقه موکول کرد. البته افزایش مقدار ورزش در تمرین درمانی، فواید آنرا نیز افزاش می دهد.
با انجام ورزش بیشتر، به غیر از اینکه عضلات پا تقویت می شود که باعث حمایت بیشتر مفصل زانو می شود، وزن فرد نیز به حد تعادل می رسد و بنابراین فشار کمتری به زانوها اعمال می شود. ورزش مناسب تا حدود زیادی درد زانوها را کاهش می دهد و مانع از ناتوانی بیشتر فرد می شود.
خدمات کلینیک فیزیوتراپی آرنیکا در درمان زانو درد و آرتروز زانو
کلینیک فیزیوتراپی آرنیکا، یکی از بهترین مراکز فیزیوتراپی در اهواز، ارائه دهنده خدمات فیزیوتراپی زانو با استفاده از تجهیزات بروز و تکنیک های درمانی استاندارد است. متخصصین این مجموعه ابتدا با ارزایابی صحیح از شرایط بیمار و وضعیت زانوی مراجعه کننده، راهکارهای درمانی مناسب را ارائه می دهند. همچنین مرکز فیزیوتراپی آرنیکا علاوه بر این خدمات، خدمات فیزیوتراپی مینیسک زانو، درمان آسیب کشکک زانو، فیزیوتراپی درد پا و همچنین فیزیوتراپی همسترینگ را نیز ارائه می دهد.
سوالات متداول
- راهکارهای درمان آرتروز زانو چیست؟
کاهش وزن، ورزش، مسکن ها و داروهای ضد التهاب، تزریق کورتیکواستروئیدها به زانو، استفاده از وسایلی مانند بریس زانو، فیزیوتراپی و کاردرمانی، عمل جراحي از راهکارهای اصلی درمان آرتروز زانو هستند.
- آیا آرتروز زانو خطرناک است؟
هر مفصلی در بدن وقتی تحت تأثیر بیماری قرار گیرد، می تواند انجام امور روزانه را مشکل کند. آرتروز زانو نیز می تواند انجام بسیاری از فعالیت های روزمره مانند راه رفتن و بالا رفتن از پله ها را دشوار کند. در بعضی موارد آرتروز زانو جدی و خطرناک می شود تا جایی که زمان از دست می رود و یا یک معلولیت جدی برای افراد پیش می آید.
- آیا ورزش برای آرتروز زانو ضرر دارد؟
خیر، ورزش و به خصوص پیاده روی، خون و مواد مغذی بیشتری به مفاصل زانو می فرستد.
- آیا رانندگی برای آرتروز زانو ضرر دارد؟
آرتروز باعث درد و حساسیت زیادی در مفاصل می شود، به خصوص هنگامی که مفاصل به روش خاصی حرکت می کنند. بنابراین رانندگی می تواند تا حد زیادی برای افراد مبتلا به آرتروز زانو، ضرر داشته باشد.
- علائم آرتروز زانو چیست؟
- درد به ویژه هنگام خم شدن و صاف کردن زانو و تحمل وزن
- تورم ناشی از تجمع مایعات در مفصل یا رشد استخوانی بنام استئوفیت است که با تجزیه غضروف تشکیل می شود
- گرما در پوست زانو به خصوص در پایان روز
- حساسیت هنگام فشار روی زانو
- برای کاهش درد آرتروز زانو چه داروهای خوب است؟
داروهای مسکن بدون نسخه مانند استامینوفن، دارو های ضد التهاب موضعی و خوراکی غیر استروئیدی و کرم های موضعی که حاوی کپسایسین هستند.
- چرا آرتروز زانو می گیریم؟
آرتروز هنگامی اتفاق می افتد که غضروف های انتهای استخوان های مفاصل تدریج فرسوده می شوند و در نهایت، اگر غضروف کاملاً فرسوده شود، استخوان روی استخوان ساییده می شود.
- چگونه آرتروز زانو را برطرف کنیم؟
داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی، اصلاح فعالیت، سرما یا گرم درمانی، کاهش وزن، فیزیوتراپی، تزریق کورتیکواستروئید و برخی مکمل ها برای درمان آرتروز زانو مناسب است.
بدون دیدگاه